Menu

Τζανακόπουλος: Εμείς κρατήσαμε όρθια την κοινωνία με πολιτικές στήριξης της πλειοψηφίας

Τζανακόπουλος: Εμείς κρατήσαμε όρθια την κοινωνία με πολιτικές στήριξης της πλειοψηφίας

Επικίνδυνη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία στην οικονομία, προσθέτοντας πως η πολιτική αυτή «απειλεί να επαναφέρει τη χώρα στη μνημονιακή συνθήκη».

Μιλώντας στον Αντέννα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι στην προεκλογική περίοδο θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή και σε βάθος προγραμματική και πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση με τη ΝΔ, προκειμένου να αναδειχθούν οι διαφορές των δύο κομμάτων.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε τη θέση του για την επικίνδυνη πολιτική της ΝΔ: «Οι φοροελαφρύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι στοχευμένες και αφορούν την πλειοψηφία των πολιτών. Η ΝΔ στο πρόγραμμά της αναφέρει μείωση 8% του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων. Αυτό μεταφράζεται σε ένα κόστος 2 - 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα σημάνει τίναγμα στον αέρα του προϋπολογισμού. Στην πραγματικότητα, η πρόθεση αυτή της ΝΔ κρύβει μία πολιτική που θα καλύψει το κενό. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την περικοπή των δαπανών που είναι όμως ανελαστικές, καθώς οριακή δυνατότητα για μείωση υπάρχει». Ανέφερε, δε, ότι μία αντίστοιχη κίνηση έκανε ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, θεωρώντας ότι θα εκτινάξει την οικονομία και τελικά αυτό που κατάφερε ήταν να τινάξει τα οικονομικά της Αργεντινής στον αέρα και να την οδηγήσει πίσω στην αγκαλιά του ΔΝΤ.

Οι τέσσερις πυλώνες του προγράμματος της επόμενης τετραετίας

Για το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απόψε το βράδυ, είπε ότι είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

  • Ο πρώτος πυλώνας αφορά την εργασία και προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς.
  • Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Θα πολλαπλασιαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια.
  • Ο τρίτος πυλώνας αφορά το αποτελεσματικότερο κράτος.
  • Ο τέταρτος πυλώνας αφορά το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια όπου έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος.

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στο σύνολο των τεσσάρων πυλώνων φαίνονται οι διαφορές σε σχέση με το πρόγραμμα της ΝΔ. «Εμείς θεωρούμε ότι για την ανάπτυξη χρειάζονται καλύτεροι μισθοί και κοινωνική συνοχή. Η ΝΔ βασίζεται σε φιλελεύθερες θέσεις, θεωρεί ότι χειάζεται συγκράτηση του μισθολογικού κόστους, ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, φοροελαφρύνσεις των επιχειρήσεων και ότι αν γίνουν αυτά θα μεγαλώσει η πίτα και θα ευνοήσει την κοινωνία. Πρόκειται για δύο διαφορετικά ιδεολογικά και πολιτικά προγράμματα» τόνισε.

Δεν κρίνεται στις ευρωεκλογές ποιος θα κυβερνήσει

Όσον αφορά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τόνισε πως «μας δίνει το μήνυμα να μελετήσουμε τα στοιχεία, να αναστοχαστούμε και να διαπιστώσουμε πού σφάλαμε. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη ζωή είναι να μην αλλάζεις» και συμπλήρωσε: «Οι ευρωεκλογές είναι σημαντική μάχη, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προσδιορίζουν το αποτέλεσμα, ωστόσο δεν κρίνεται εκεί το ποιος και πώς θα κυβερνήσει». Όπως επισήμανε, στις ευρωεκλογές εκφράστηκε δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση και «αυτό είναι εύλογο, καθώς η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ήλθε να σωρρεύσει επιπλέον βάρη σε μία κουρασμένη κοινωνία, παρότι ήταν πολύ πιο ήπιο από τα δύο προηγούμενα προγράμματα. Εμείς κρατήσαμε όρθια την κοινωνία με πολιτικές στήριξης της πλειοψηφίας και θα καταγραφεί ιστορικά μία πολύ μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης ότι έβαλε τέλος στα μνημονιακά προγράμματα».

Δεν αυξήθηκε ο δημόσιος τομέας

Μένοντας στη διαφορά των δύο κομμάτων, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ: «Η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ οριζόντια κατά 30%, άρα ίδια στην Εκάλη και στην Καβάλα. Εμείς λέμε μεσοσταθμικά μείωση κατά 30%, το 10% ήδη εφαρμόζεται, αλλά με έμφαση στις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες».

Σε ερώτηση για το μέγεθος του δημοσίου τομέα παρέπεμψε καταρχήν στην αναλυτική ανακοίνωση της αρμόδιας υπουργού, «η οποία διαψεύει τα δημοσιεύματα ότι δήθεν οι μετακλητοί έχουν πολλαπλασιαστεί. Στους μετακλητούς υπαλλήλους μέχρι το 2014, όπως καταγράφονταν, δεν εμφανίζονταν οι επιστημονικοί συνεργάτες, οι ειδικοί συνεργάτες υπουργείων. Υπήρχε καθεστώς αδιαφάνειας. Εμείς το αλλάξαμε και το ότι υπηρετήσαμε ένα καθεστώς διαφάνειας αποτελεί πια τη βάση της επιχειρηματολογίας της ΝΔ». Για τον δημόσιο τομέα είπε ότι η συνολική εικόνα του την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε.

Για τους συμβασιούχους σημείωσε ότι δεν αυξήθηκαν δραματικά, υπάρχει εποχική διακύμανση που προβλέπεται από το μεσοπρόθεσμο και ήταν συμφωνημένη με τους θεσμούς.

Όσον αφορά τη συνολική φορολογική επιβάρυνση σε σχέση και με τα πλεονάσματα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι το 2010-2014 το συνολικό βάρος ήταν 30-31 δισ. και τα 8-9 δισ. ήταν το φορολογικό βάρος το 2012-2014 επί πρωθυπουργίας Σαμαρά. Στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ η συνολική φορολογική επιβάρυνση ήταν 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 φορολογικά βάρη και τα υπόλοιπα περικοπές δαπανών. Είναι λίγο άδικο από την πλευρά της ΝΔ να επικαλείται φορολόγηση της μεσαίας τάξης, όταν επί των ημερών της είχαμε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος 5.500, ενώ σε εμάς -και δεν θεωρώ σημαντική την αύξηση του εισοδήματος κατά 150 ευρώ- επήλθε μία σταθεροποίηση.

Αδικεί τη ΔΕΗ η εικόνα χρεοκοπίας

Σε ερώτηση για τη ΔΕΗ, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Σε σχέση με τη ΔΕΗ υπάρχει προσπάθεια από την πλευρά της ΝΔ να δημιουργήσει εικόνα χρεοκοπίας, δεν είναι ακριβής αυτή η εικόνα». Ερωτηθείς για τις λιγνιτικές μονάδες είπε ότι «αποτελούν τομέα, που με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες θα πρέπει να μειώνονται, ώστε μέχρι το 2030 να μην υπάρχει λιγνιτική παραγωγή».

Τέλος, για τα κόκκινα δάνεια υποστήριξε ότι η μεγάλη εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους δεν έγινε το 2015-2018. «Αντίθετα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από εκείνο που θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε με βάση τις συμφωνίες με τον SSM και την Κομισιόν» υπογράμμισε.

Μιλώντας αργότερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε εξέφρασε την πεποίθηση ότι το «τετράπτυχο», που αποτελεί τον άξονα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναδείξει την πολιτική και προγραμματική υπεροχή του έναντι της ΝΔ.

Μιλώντας για τις εργασιακές σχέσεις, είπε ότι «οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη μείωση της αδήλωτης εργασίας κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες και πρόσθεσε πως «όταν κληθήκαμε να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, η αγορά εργασίας ήταν μία πραγματική ζούγκλα στην οποία είχαν οδηγήσει οι συγκεκριμένες επιλογές που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2012 μέχρι το 2014, αλλά και προηγουμένως, ενώ και σήμερα στο πρόγραμμα της ΝΔ αυτό το οποίο παρατηρούμε είναι ότι υπάρχει μία έντονη εστίαση σε ζητήματα που σχετίζονται με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, έτσι ώστε να μπορούν οι εργοδότες να μειώνουν το μισθολογικό κόστος και να δημιουργούν μεγαλύτερες δυνατότητες κερδοφορίας».

Αναφορικά με την ανεργία, σημείωσε ότι η ΝΔ την οδήγησε το 2013 στο «ιστορικό υψηλό» του 29%, με την ανεργία των νέων να φθάνει στο 60%. Όπως συμπλήρωσε, αυτή τη στιγμή «έχει ήδη σπάσει το φράγμα του 20%. Βρισκόμαστε στο 18,1%, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία, έχουν δημιουργηθεί περίπου 400.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της διακυβέρνησής μας» και πρόσθεσε: «Επομένως, σε ό, τι αφορά την πολιτική αξιοπιστία, του να μιλάει κανείς για την ανεργία, τη στήριξη των μισθών, τη στήριξη των εργαζομένων, νομίζω ότι οι πολίτες μπορούν να κρίνουν καθαρά ποιος την έχει και ποιος δεν την έχει, αυτή ακριβώς την αξιοπιστία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ως προς τη φορολογία, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι η ΝΔ, κατά την περίοδο 2012-2014, πήρε συνολικά μέτρα περίπου 25 με 30 δισ. ευρώ και άλλα τόσα είχε πάρει στο πρώτο μνημόνιο η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

«Τα πεπραγμένα της ΝΔ είναι πάρα πολύ σαφή και καθόλου δεν βοηθούν αυτή την προγραμματική προσπάθεια την οποία κάνουν τα στελέχη της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, να μας πείσουν ότι κάπως και με κάποιο τρόπο όλα θα αλλάξουν, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για το ίδιο πολιτικό προσωπικό το οποίο χρεοκόπησε τη χώρα», σημείωσε.

Πρόσθεσε, δε, αναφορικά με τα δημοσιονομικά, ότι η ΝΔ είχε παραδώσει έλλειμμα 12% με 12,5% και «ήταν και αυτό ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία».

Ερωτηθείς για τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, ως προς τη δυνατότητα μεταστροφής του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «οι κάλπες το πρωί της 7ης Ιουλίου θα είναι άδειες. Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, ένα γεγονός δεν μπορεί να προκαθορίσει ένα άλλο».

Τόνισε ότι οι εθνικές εκλογές είναι μία «διαφορετική εκλογική μάχη σε σχέση με τη μάχη των ευρωεκλογών», καθώς «στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται το ποιος θα κυβερνήσει και το πώς θα κυβερνήσει».

Τέλος, με αφορμή άρθρο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, που αναφέρεται στην κρίση με την Τουρκία, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα οφείλει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα «με αποφασιστικότητα και χωρίς καμία υποχώρηση» και, ταυτόχρονα, να κρατά «διαρκώς ανοικτούς τους πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους με τη γειτονική χώρα». Όπως τόνισε, η Τουρκία «με τις πρακτικές τις οποίες ακολουθεί, διαρκώς απομονώνεται όλο και περισσότερο στο διεθνές στερέωμα» και «δεν βοηθά στην επίλυση των ζητημάτων». «Από τη δική μας μεριά είμαστε απολύτως ανοικτοί για να μπορέσουν να βρεθούν λύσεις, οι οποίες […] δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να θέτουν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

back to top